Mythologische beeldjes gevonden uit de Oudheid in Petra

In de historische stad Petra, in het huidige Jordanië, vond een team van archeologen van de North Carolina Universiteit twee marmeren beeldjes van de mythologische godin Aphrodite. De codirecteur van de opgravingen Tom Parker noemde de vondsten ‘’absoluut voortreffelijk’’. De marmeren godinnenbeeldjes werden aangetroffen bij opgravingen van een woonwijk in het kader van het North Ridge Project in Petra.

Belangrijke vondst op onverwachte plek

De opgravingen werden gedaan in mei en juni 2016 in het kader van het North Ridge Project. Hoewel Petra bekend staat als een rijke handelsstad, draait het North Ridge Project juist om meer te weten te komen over de gewone bevolking van Petra. De opgravingen waren dus vooral gericht op woonwijken waar ambachtslieden woonden. Tijdens opgravingswerkzaamheden bij, wat de archeologen vermoeden, een simpel woonhuis te zijn waren de archeologen dan ook verbaast toen zij op de marmeren beeldjes stuitten. Al snel bleek dat het geen simpel woonhuis betrof, maar dat er eerder gesproken kon worden van een stadse villa. De beelden werden in grote stukken gevonden bij de trap van het huis. Tom Parker, historicus verbonden aan de North Carolina State University, noemde de beeldjes een belangrijke vondst: ’Ik doe al 45 jaar veldwerk in het Midden-Oosten, maar nog nooit heb ik zo een belangrijke vondst gedaan. De beeldjes verdienen een plek in het Louvre of in de Metropolitan Museum of Art.’’

Culturele impact romeinse annexatie

Hoewel de beeldjes niet waren waar de archeologen naar op zoek waren tijdens het North Ridge project, konden ze alsnog veel vertellen over de bevolking van Petra in Nabatea. De beeldjes zijn vervaardigd in een romeinse stijl en bieden een inkijkje in de culturele impact van de romeinse annexatie van Nabatea in 106 n.Chr. Tom Parker prees het grote aanpassingsvermogen van de Nabateeërs. Toen de Nabateeërs buren waren van de Egyptenaren hebben ze veel elementen van de Egyptische cultuur overgenomen. Dit grote aanpassingsvermogen wordt opnieuw aangetoond met deze nieuwe vondst, en laat de grote romeinse culturele invloed in Petra zien.

Het dagelijkse leven in Petra

Naast de beeldjes van de vruchtbaarheidsgodin Aphrodite vonden de archeologen ook overblijfselen van het dagelijks leven tijdens de opgravingen in het kader van het North Ridge Project. Bij opgravingen bij een ander woonhuis werden kookbenodigdheden, aardewerk, dierenbotten, een ijzeren zwaard en keramische olielampen gevonden. Hiernaast werden er ook graven gevonden met menselijke overblijfselen en sierraden. Deze graven geven nieuwe inzichten in de rituelen rondom de dood van de Nabateeërs.

Bronnen

news.ncsu.edu, Aphrodite in Petra
news.ncsu.edu, North Carolina State University in Petra
phys.org, Unearth mytholigical ancient statues in Petra
petranorthridgeproject.wordpress.com, About
scientias.nl, Twee marmeren beelden ontdekt in Petra

Afbeeldingen

commons.wikimedia.org, North Ridge Church

 
Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's