Geen foto

Mysterieuze archeologische vondst in Uden

De opgravingen werden gedaan op de Maashorst in Uden.Volgens archeologen uit Uden zou er een prehistorisch graf gevonden zijn in het natuurgebied De Maashorst. Erin zouden menselijke resten met kostbare sieraden liggen, maar de archeologen willen niet verder uitweiden over de vondst.

Dat meldt het Brabants Dagblad. De vondst is vorig jaar gedaan door archeologen van de archeologiefaculteit van de Universiteit Leiden. Hoewel ze beweren de overblijfselen gevonden te hebben, willen ze niks officieel bevestigen. Wel zeggen ze op 12 september een perspresentatie te geven over de “ongekend archeologische vondsten”  die op de Maashorst zijn gedaan.

Peer Verkuijlen, voorzitter van de stuurgroep Maashorst, gaf ook aan dat er “nog nooit zoiets in Nederland is gevonden”. Volgens sommige onbevestigde bronnen zou het gaan om een prehistorische begraafplaats van ca. 600 v. Chr. Sinds de opgraving is er hard gewerkt aan de restauratie van de vondst.

Op 14 september opent staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra een tentoonstelling in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Daar zal deze bijzondere vondst dan worden tentoongesteld. Ook is er een boek geschreven over de werkzaamheden die hebben geleid tot de vondst door archeoloog Richard Jansen en Klaas van der Laan, genaamd Verleden van een bewogen landschap. Het eerste exemplaar zal op 14 september overhandigd worden aan staatssecretaris Zijlstra.

Bron: Brabants Dagblad

Meer lezen
Tijdvakken
Landen