Geen foto

Mysterieus Romeins gebouw gevonden in Engeland

Mysterieus Romeins gebouw gevonden in Engeland

Recentelijk hebben archeologen een gevleugeld gebouw gevonden uit de Romeinse periode. De architectuur van het gebouw kent echter geen gelijke in de Romeinse wereld. De Romeinen hadden een vast repertoire aan architectonische ontwerpen, maar dit gebouw behoort daar niet toe. Wetenschappers staan voor een raadsel.

“Het is heel vreemd om een gebouw te vinden als dit, zonder iets vergelijkbaars in de hele Romeinse wereld”, beweert William Bowded, professor van de Universiteit van Nottingham. Het gebouw is zo’n 1.800 jaar oud en is gevonden nabij de oude Romeinse plaats Venta Icenorum, in de streek Norfolk. Twee vleugels bevinden zich aan weerszijden van een rechthoekige kamer, die uitkomt op een centrale ruimte.

Het is een uniek complex voor de Romeinse beschaving. Waar het voor diende, is voor de onderzoekers nog onduidelijk. De bouwmaterialen van de vleugels waren vrij zwak, waardoor Bowden opmerkt dat het wellicht een tijdelijke constructie was voor een enkele gebeurtenis of ceremonie. “Een andere mogelijkheid is dat het een heiligdom of tempel was, gelegen op een heuveltop vlakbij een Romeinse weg”.

De oude geschiedenis van Norfolk brengt nog meer mysterie in het spel. Voordat de Romeinen de betreffende regio binnenvielen, leefde er een volk dat bekend stond als de Iceni. Ze hadden een natuurgodsdienst en waren architectonisch laag ontwikkeld. Wellicht is het gebouw een restant van oude Iceni-gebruiken die staande bleven tijdens de Romeinse aanwezigheid.

Zie hier foto's en een plategrond van het complex.

Bron: MSNBC

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's