Een Olmeeks altaar

Mysterieus jaden beeldje gevonden in Mexico

Een Olmeeks altaarIn Arroyo Pesquero, een regio nabij de Mexicaanse stad Veracruz, is in een waterbron een bijzondere jaden artefact gevonden. In 2005 begonnen archeologen met opgravingen in dit gebied. De vondst verschaft hen informatie over de Olmeekse beschaving, die floreerde in Mexico tussen 1200 en 300 voor Christus.

Maïskolfvormige beeldjes

De archeologen zijn niet bekend met het ontwerp van het voorwerp en gissen naar de betekenis van de vondst. Het voorwerp is ongeveer negen centimeter lang en lijkt de vorm van een maïskolf te hebben, een belangrijke bron van voedsel voor de Olmeken.

Heilige waterbron

De archeologen denken dat het voorwerp een symbool was voor macht en gezag en dat het vervolgens gebruikt werd als offer, door het in de waterbron te plaatsen. Waarschijnlijk werd het deels zoete, deels zoute water als heilig beschouwd, omdat een dergelijke waterbron in dit gebied een zeldzaamheid was. Het ligt daarom voor de hand dat er op deze plaats heilige rituelen plaatsvonden.

De Olmeekse beschaving

De Olmeekse beschaving was de eerste beschaving van Zuid-Amerika en ontstond in de valleien van Tabasco en Ventacruz. De Olmeken bouwden grote religieuze centra en staan bekend om de bouw van piramides en grote stenen mensenhoofden. Het door de archeologen gevonden artefact is tussen 900 en 400 voor Christus in het water geplaatst.

Jaden vondsten

De Olmeken gebruikten vaak jade bij het maken van kleine beeldjes. In de waterbron zijn de afgelopen vijftig jaar nog duizenden andere artefacten gevonden, waarvan archeologen vaak niet kunnen zeggen uit welke tijd zij afkomstig zijn. De maïskolfvormige jaden artefacten zijn vanwege hun zeldzame design een belangrijke vondst.  

Bronnen:

- www.lifescience.com

- www.archaelogy.com

 

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's