Mysterie rond verwoestte toren uit IJzertijd
Archeologen tasten in het donker na een poging te ontdekken waarom een 2.000 jaar oude toren, genaamd een broch, in de noordwestelijke Hooglanden tot ruïne is vergaan. De stenen waaruit het gebouwd was wogen elk tot 100 kilogram.
De broch, waarvan de meeste te vinden zijn op de Orkney-eilanden, wordt geschat op een hoogte van dertien meter. De functie van brochs is tot nog toe onbekend. Van de toren in de Schotse plaats Clachtoll is echter alleen maar een ruïne over. John Barber, leidend archeoloog bij de opgraving van de Clachtoll broch enkele jaren terug, heeft aangegeven dat er een “enorme kracht” nodig was om de stenen van hun plek te krijgen.
“Door berekeningen kunnen we een meer accurate meting van de toren krijgen, en we hebben tussen de ruïnes materiaal gevonden dat we door koolstof kunnen dateren, wat ons een datum van vernieling op kan leveren. Ook kunnen we zien dat het gebouw opnieuw gemodelleerd en verbouwd is, maar zonder nadere opgravingen kunnen we niet zeggen wanneer en door wie.”
Ook zijn er botten, vaasscherven en steenkoolresten gevonden tijdens de opgraving. Er wordt gedacht dat de Clachtoll broch gebouwd en bewoond is door een ontwikkelde zeevaardercultuur die zich uitstrekte van de Noordelijke Eilanden tot aan de Hebriden, nog voordat de Romeinen zuidelijk Brittannië binnenvielen.
Bron: BBC News