Geen foto

Mysterie gemummificeerde baby opgelost

Mysterie gemummificeerde baby opgelostIn de collectie van de negentiende-eeuwse apotheker en archeoloog Sir Henry Wellcome werd een gemummificeerde baby aangetroffen. Onduidelijkheden in de inscripties op de mummie zorgden voor twijfel over de authenticiteit van de gemummificeerde baby. Door middel van CT-scans is het mysterie nu opgelost.

Sir Wellcome’s collectie

De mummie werd aangetroffen in de collectie van archeoloog Sir Wellcome op de Britse Swansea University. De collectie besloeg meer dan 5.000 artefacten die Wellcome tijdens opgravingen in Egypte in de negentiende eeuw had verzameld. De mummie dateerde uit 600 v.Chr, ten tijde van de 26e Egyptische dynastie. De mummie heeft een rood gezicht, is 52 centimeter groot en beeldt een klein kind uit met een geel en blauw gestreepte pruik op. Op de voor- en achterzijde van de mummie werden inscripties aangetroffen, waarvan de betekenis en het doel niet duidelijk werd voor onderzoekers.

Authenticiteit mummie

In 1998 werden röntgenfoto’s gemaakt van de mummie in het Singleton Hospital, maar dit leidde tot weinig resultaten. Onderzoekers speculeerden hierna dat de mummie mogelijk een negentiende-eeuwse vervalsing was. Bij nieuw onderzoek in 2014 werd de mummie door middel van een CT-scan onderzocht. Door de scan kon men zien dat er in de mummie een foetus ligt. Donkere plekken op de scan wijzen op amuletten en kettingen op het lichaam van de baby. Hiermee is het bewijs geleverd dat het niet gaat om een vervalsing, maar om een authentieke mummie.

Bronnen

www.southwales-eveningpost.co.uk

 

Meer lezen

Tijdvakken

Landen