Archeologische open dag bij de opgraving in Leicester. Beeld door RobinLeicester

Mysterie bij vindplaats Richard III steeds groter

Archeologische open dag bij de opgraving in Leicester. Beeld door RobinLeicesterArcheologen rollen in het Britse Leicester van de ene verbazingwekkende vondst in de andere. Al eerder schreven wij over het skelet van de Engelse koning Richard III dat bij opgravingen in september werd gevonden. De opgravingen worden gedaan bij een parkeerplaats op de plek waar tot de 16e eeuw een klooster stond. Het inmiddels maanden durende werk bij de archeologische vindplaats heeft nu een opnieuw een bijzondere ontdekking opgeleverd.

Nieuwe vondsten in Leicester

Archeologen vonden een grafkist die nog geheel intact is bij de opgravingen bij de parkeerplaats. Het is voor het eerst dat een dergelijke vondst is gedaan in Leicester. De stenen kist is opvallend, omdat deze voorzien is van een kleinere tweede kist gemaakt van lood die precies in het stenen omhulsel past. Onderin de kist zit een klein gat, waardoor de onderzoekers al twee voeten kunnen zien.

Archeologen zullen tweede kist onderzoeken

De loden kist is nog niet geopend. De archeologen hebben de kist naar de Universiteit van Leicester gebracht, waar zij zullen onderzoeken hoe zij de kist het beste kunnen openen zonder de inhoud te beschadigen. Er wordt verwacht dat het gaat om een belangrijk persoon, zoals een oprichter van het klooster of een monnik. Via historisch onderzoek zijn er een drietal namen naar voren gekomen waarvan zeker is dat ze bij het klooster, Grey Friars genaamd, begraven zijn. Het zou dus kunnen gaan om de resten van Peter Swynsfeld of William van Nottingham, die beiden leiding gaven aan het klooster, of om Sir William de Moton van Peckleton, een 14e eeuwse ridder. Wanneer de archeologen de loden kist precies zullen openen is nog niet bekend, maar ondertussen wordt er hard doorgewerkt aan het bezoekerscentrum waar een deel van de vondsten zal worden getoond.

Bron: Phys.org

Meer lezen