Geen foto

Museum Tongeren bereidt tentoonstelling Sagalassos voor

Het standbeeld is onderdeel van de tentoonstelling 'Sagalassos, City of Dreams'.Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren heeft voor de tentoonstelling ‘Sagalassos, City of Dreams’ van 29 oktober tot 17 juni een unieke archeologische vondst erbij. Afgelopen donderdag werd de overblijfselen van het standbeeld van de Romeinse keizer en filosoof Marcus Aurelius in het museum geplaatst.

Het betreft het hoofd en een been van het standbeeld. De voorwerpen maakten deel uit van een ruim vijf meter hoog marmeren standbeeld dat stamt uit 165 na Christus. Men denkt dat het beeld gemaakt is tijdens de bouw van een badcomplex in Sagalassos, een antieke stad in Turkije. De stad raakte in verval door een zware aardbeving in 590 na Christus. De overblijfselen van het standbeeld van Aurelius werden pas in 2008 tussen het puin ontdekt.

Het standbeeld is echter niet de enige bezienswaardigheid in het museum in het Belgische Tongeren. De tentoonstelling ‘Sagalassos, City of Dreams’ toont meer dan 238 stukken van archeologische waarde. De tentoonstelling probeert daarmee de gloriedagen van de antieke stad opnieuw leven in te blazen. Het is de eerste keer dat een Europees museum die eer te beurt valt.

“Daarom werden heel wat veiligheidsmaatregelen getroffen,” aldus Carmen Willems, directeur van het Gallo-Romeins Museum. “Geen overbodige luxe, want de expo heeft een waarde van maar liefst negentien miljoen dollar.”

In Archeologie Magazine staat in het vijfde nummer van 2011 een special over de antieke stad Sagalassos. Hoofdredacteur Lou Lichtenberg was onlangs aanwezig in de Turkse stad. Bekijk hier een video daarover, of bestel het nummer hier.

Bron: Nieuwsblad.be

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's