virtuele musea corona

Het Pergamonmuseum in Berlijn heeft virtueel de deuren geopend tijdens de corona-crisis. 

Pixabay

Musea openen virtueel hun deuren

Baal je ook dat veel musea dicht zijn vanwege corona? Gelukkig spelen musea in op de behoefte van mensen om tóch nog nieuwe kennis op te kunnen doen; vanaf de computer.

Dat er corona heerst is al erg genoeg, maar dat men daarbovenop in hun handelen wordt beperkt, maakt het er de komende weken niet makkelijker op. Musea hebben de deuren gesloten, maar gelukkig is er wel een aantal online te betreden om zo toch aan je trekken te kunnen komen. Hieronder een kleine greep uit de musea die je vanaf de computer kunt bezoeken. 

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Special vanwege corona heeft het Rijksmuseum van Oudheden hun online-deuren geopend tot en met 6 april. Via de Indoor Street View-functie in Google Maps is het toch nog mogelijk een kijkje te nemen in hun Griekse of Egyptische zalen. Let op: vergeet niet om in Google Maps het oranje Street View-poppetje rechtsonder op te pakken en middenin het museum te ‘droppen’.

En heb je de tentoonstelling over Cyprus moeten missen omdat het museum eerder dicht ging? Niet getreurd: het museum heeft een rondleiding door de tentoonstelling op de site gezet. Conservator Ruurd Halbertsma en Cyprus-projectleider Leonie van Esser nemen je in 35 minuten mee langs alle hoogtepunten van de tentoonstelling

British Museum, Londen

Via Google Arts & Culture heeft the British Museum een virtuele tentoonstelling over onder andere de Maya’s, waarbij je een uitgebreide rondleiding met uitleg krijgt en er wordt ingezoomd op belangrijke details van kunstwerken.

Nationaal Archeologisch Museum van Napels

Nu Pompeï en Herculaneum steeds lastiger te betreden zijn, is deze online tentoonstelling over stillevens op de muren van oud-Romeinse aristocraten misschien wel de meest veilige optie.

Pergamonmuseum in Berlijn

Altijd al alleen in een ruimte willen staan met het Pergamonaltaar? Dit is misschien wel het dichtstbij dat je kunt komen via Google Arts and Culture. Naast dat je ‘rond kunt lopen’ door de ruimte, wordt er in de virtuele tentoonstellingen van het Pergamonmuseum ingezoomd op de details van friezen en het onderliggende verhaal.

Acropolismuseum in Athene

Lekker rondwandelen in het Acropolismuseum? Dat kan online! Vergeet daarbij vooral niet om uit het (virtuele) raam te kijken terwijl je door de zuilengalerij wandelt voor een adembenemend uitzicht op de legendarische Acropolis zelf.

Meer lezen