Muntenschat ontdekt in Nederlands motorschip

Tijdens de spoedreparatie van een motorschip in het Brabantse Raamsdonksveer is in een geheime tussenkamer een oude muntenschat gevonden. In de kist is muntgeld uit alle werelddelen te vinden, waaronder uit voormalig Nederlands-Indië. De medewerkers van scheepswerf Asto, die de muntenschat vonden, waren stomverbaasd over de vondst.

Eben Haëzer

Het zat netjes verstopt in een geheime tussenruimte in de romp van het schip, gevuld met een verzameling van wereldse muntstukken. Voorman René Elbers herkende meteen munten uit voormalig Nederlands-Indië. Wat de kist met munten er precies deed, is niemand duidelijk. Het motorschip De Eben Haëzer werd begin jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd in Capelle aan den IJssel. Er is veel mee gevaren, onder andere door huidige eigenaar John Licher. Toch beweert Licher nooit te hebben geweten van de bijzondere vondst. 

Nader onderzoek

De directeur van het scheepswerf heeft de schat inmiddels overgedragen aan een muntenexpert, zodat de historische waarde en origine van de munten kan worden onderzocht. De scheepswervers zijn euforisch van trots door hun vondst, al laten verdere details over de herkomst van de munten door het onderzoek nog even op zich wachten. 

Bronnen:

omroepbrabant.nl Schatkist

commons.wikimedia.org Gulden

Meer lezen

Tijdvakken

Landen