Munt Alexander de Grote

Munten van Alexander de Grote gevonden in grot in Israël

Munt Alexander de GroteOnderzoekers hebben in een grot in Israël munten en juwelen gevonden uit de tijd van Alexander de Grote. Archeologen geloven dat de schat tijdens een oorlog door vluchtelingen werd verstopt in de grot.

Schat in grot

Drie amateur-speleologen – Reuyen Zakai, Chen Zakai en Lior Halony – stuitten op de schat nadat zij de stalactieten in de grot in Galilea in Noord-Israël aan het bestuderen waren. Toen zij door een smalle doorgang de grot in gingen, zagen zij een glimmend voorwerp. Naast de munten vonden zij ook zilveren armbanden, oorbellen, zegelringen en agaatparels.

Van Kopertijd tot Hellenistische tijdperk

Nader onderzoek wees uit dat een aantal voorwerpen stammen uit de kopertijd, zo’n 6000 jaar geleden. Andere vondsten komen uit de Vroege Bronstijd (5000 jaar geleden), de Bijbelse periode (3000 jaar geleden) en het Hellenistische tijdperk (2300 jaar geleden).

Alexander de Grote & Zeus

Twee van de munten dragen een afbeelding van Alexander de Grote, die in de vierde eeuw voor Christus heerste over dit gebied. Op de achterkant van deze munten staat Zeus afgebeeld, zittend op een troon. De schat werd mogelijk zo’n 2300 jaar geleden verstopt door vluchtelingen, nadat onrust ontstond vanwege de dood van Alexander. Hij stierf in 323 v. Chr. in Babylonië (nu Irak), na een militaire campagne door het Midden-Oosten en delen van Azië.

Locatie geheim

Volgens Eitan Klein van de Israel Antiquities Authority is de vondst de eerste in zijn soort en ontzettend waardevol. De autoriteiten willen de plek van de schat niet prijsgeven, uit angst voor plunderingen en het gevaar dat schatzoekers kunnen lopen in de moeilijk begaanbare grot.

Bronnen

www.cyprus-mail.com

www.theblaze.com

www.telegraph.co.uk

www.catholic.org

www.inquisitr.com

Afbeelding

Door Unknown, original uploader was Zeno of Elea at en.wikipedia [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer lezen