Mummie van 3800 jaar oude Egyptische vrouw van adel gevonden

Al sinds 2008 zijn Spaanse archeologen aan het werk bij de begraafplaats op Elephantine. Een eiland in de rivier de Nijl in het zuiden van Egypte. Al eerder deden archeologen hier belangrijke ontdekkingen, maar nu hebben zij iets heel bijzonders gevonden: de 3800 jaar oude mummie van Sattjeni.

Vondst mummie

Het team van de Jaén Universiteit uit Spanje, die geleid wordt door de Egyptoploog Alejandro Jiménez-Serrana, vond de mummie van Sattjeni op de begraafplaats van Qubbet el-Hawa. Deze begraafplaats ligt dichtbij het huidige Aswan. Jiménez ziet Sattjeni als “dochter, vrouw en moeder van regeerders”. De generale directeur, Nasr Salama, zei over de vondst: “Het lichaam werd oorspronkelijk in linnen gewikkeld en afgezet in twee houten kisten gemaakt van cederhout uit Libanon.” Daarnaast vonden de archeologen resten van haar cartonnage masker.

Historische vondst

Volgens het hoofd van de oude Egyptische archeologie afdeling van het ministerie van Oudheiden, Mahmoed Afify, is dit een historische vondst: “De binnenste kist was in zeer goede staat. Dit zal ons in staat stellen om tot op het jaar af te bepalen wanneer de boom werd gesneden.” Daarnaast kan door deze vondst de stamboom van de regeerders van Elephantine gereconstrueerd worden.

Regeerders

De familie van Sattjeni was van adel en regeerden over het Elephantine gebied rond het jaar 1800 voor Christus. Zij stonden in de hiërarchie net onder de farao Amenemhat III, die farao was van de 12e dynastie. Dit was te danken aan de moeder van Sattjeni, Sarenput II, die regeerde over Elephantine omdat alle mannelijke leden van haar familie gestorven waren. Zij moest ervoor zorgen dat de dynastie rechten behouden bleven zodat deze later doorgegeven konden worden. Ze werden doorgegeven aan de zonen van Sattjeni, Heqaib III en Ameny-Seneb, die tijdens de 12e dynastie regeerden over Elephantine.

Een populaire plek

Elephantine was het voormalige zuidelijke punt van Egypte en had door haar ligging een belangrijke rol. Zo was het gebied belangrijk om het land te verdedigen tegen aanvallen. Daarnaast was Elephantine ook belangrijk voor de handel. Het was namelijk een populaire plek voor handelaren die de rivier de Nijl over moesten. Volgens de Egyptische mythologie was Elephantine ook de plaats waar Chnoem, de god met het hoofd als een ram, verbleef. Omdat hier de cataract (stroomversnelling) zou liggen die als bron van de Nijl werd gezien.

Bronnen:

news.discovery.com, Mummy of Egyptian Noblewoman Found

efe.com, Spanish archaeologists find Pharaonic mummy of noblewoman in Aswan

newsyac.com, Mummy of Egyptian Noblewoman Found

english.ahram.org.eg, Mummy of 'very important' female figure discovered in Aswan

wikipedia.nl, Elephantine

wikipedia.nl, Chnoem

wikipedia.nl, Cataract (Nijl)

Afbeelding:

commons.wikimedia.org, Statue Head of Pharaoh Sesostris III - 12th Dynasty

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's