Wandschilderingen in de ruïnes van het Zuid-Italiaanse Herculaneum.
Tim Brighton [CC BY-SA 2.0] via Wikimedia.
Monumentaal huis in Romeins Herculaneum weer open voor publiek
Conservators in het Zuid-Italiaanse Herculaneum zijn erin geslaagd het historische Huis van het Bicentinarium weer open te stellen voor publiek. Vanwege de slechte staat van de wandschilderingen bleven de deuren van dit monumentale Romeinse huis de afgelopen dertig jaar gesloten voor toeristen. Dankzij een innovatieve conserveertechniek komt hier nu verandering in.
Net als het naburige Pompeii, werd de Romeinse stad Herculaneum in 79 na Christus getroffen door een dodelijke uitbarsting van de Zuid-Italiaanse vulkaan Vesuvius. Beide steden werden hierdoor onder de as bedolven. Maar terwijl Pompeii sindsdien wereldberoemd is geworden vanwege haar uitzonderlijk goed bewaard gebleven Romeinse ruïnes, heeft Herculaneum nooit een vergelijkbare naamsbekendheid verworven.
Dat is zonde, aangezien Herculaneum ten tijde van de noodlottige vulkaanuitbarsting beschikte over weelderigere architectuur dan Pompeii. Het heropende Huis van het Bicentinarium is een goed voorbeeld van deze relatief bijzondere bouwkunst.
Restauratie
Dat het Huis van het Bicentinarium de afgelopen dertig jaar ontoegankelijk bleef voor publiek, had te maken met de ongelukkige keuzes die door conservators in het verleden zijn gemaakt. In een poging de historische wandschilderingen te conserveren, kozen wetenschappers ervoor om een waslaag aan te brengen. Dankzij fluctuaties in de omstandigheden van de directe omgeving van de schilderijen, zorgde deze waslaag ervoor dat de historische verf losliet. Als gevolg verslechterde de staat van de fresco’s dusdanig, dat het Huis van het Bicentinarium zijn deuren moest sluiten.
Nieuwe technieken
De ontwikkeling van nieuwe conserveertechnieken heeft het echter mogelijk gemaakt de schade te repareren. Door het toepassen van een stijve, niet-organische gel is het conservators gelukt de verflaag van de Romeinse kunst te stabiliseren. De staat van de antieke wandschilderijen ging dusdanig vooruit, dat het Huis van het Bicentinarium andermaal kon worden opengesteld voor publiek.
Als het aan de conservators ligt, wordt de nieuwe gel in de toekomst toegepast in vergelijkbare, nabijgelegen Romeinse ruïnes in Zuid-Italië. De oude conserveermethode van het aanbrengen van een waslaag is namelijk niet alleen gebruikt in Herculaneum, maar ook bij andere opgravingen in de regio. Om de schade die is aangericht aan deze antieke monumenten te herstellen, hopen conservators in de komende jaren vaker gebruik te kunnen maken van de recent ontwikkelde techniek met de niet-organische gel.