Geen foto

Mona Lisa opgegraven

Mona LisaItaliaanse Archeologen zijn sinds woensdag bezig met de opgravingen naar misschien wel de vrouw met de mysterieuze glimlach: Mona Lisa. Een gezichtsreconstructie moet uitwijzen of de opgegraven vrouw inderdaad het wereldberoemde model was.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de vrouw op het schilderij van Leonardo Da Vinci Lisa Gherardini was die leefde van 1479 tot 1542. Ze was de vrouw van Francesco del Giocondo, een rijke handelaar. Eén van de manieren om te achterhalen of de wereldberoemde Mona Lisa ook daadwerkelijk Lisa Gherardini was, is door haar lichaam op te graven en haar gezicht te reconstrueren.

Onderzoeker Giuseppe Pallanti deed onderzoek naar het leven van Lisa. Hij is van mening dat het portret werd geschilderd tussen 1503 en 1505. Uit zijn onderzoek blijkt dat Lisa Gherardini op 63-jarige leeftijd overleed in het klooster Sant’Orsala in het hart van Florence. Het is waarschijnlijk dat zij bij het klooster ligt begraven. Na onderzoek met grondradars bleek bij het klooster inderdaad een graf te liggen dat van haar zou kunnen zijn. De crypte werd ontdekt na een zoektocht van twee weken in het verlaten klooster.

De onderzoekers zullen het DNA van het gevonden lichaam onderzoeken. “We kunnen het DNA dat we in de botten vinden, vergelijken met dat van Bartolomeo en Piero, Lisa’s kinderen die in de kerk van Santissima Annunziata in Florence begraven liggen,” vertelt paleoantropoloog Francesco Mallegni.

Als het lichaam inderdaad van Lisa Gherardi blijkt te zijn, krijgt het onderzoek een vervolg in de vorm van een gezichtsreconstructie. Dan kan met zekerheid worden vastgesteld of Leonardo Da Vinci Lisa Gherardini als model nam voor zijn beroemde schilderij dat in het Louvre hangt.

Bron: HLN.be

Meer lezen
Tijdvakken
Landen