La Chapelle Expiatoire

La Chapelle Expiatoire

Foto van Annick314 via wikimedia.commons.

Mogelijke slachtoffers van de Franse Revolutie gevonden in muur van Parijse kapel

In de muren van het Parijse monument de Chapelle Expiatoire, zijn botten gevonden, waarschijnlijk van slachtoffers van de Franse Revolutie. Hiermee is in twijfel getrokken waar tot wel vijfhonderd lichamen begraven zijn. 

Historicus Peniguet de Stoutz vond iets opvallends in de Chapelle Expiatoire. Er was een vreemd geplaatste muur die ogenschijnlijk niets in de rest van de bouwstructuur ondersteunde. Hij besloot de hulp in te schakelen van archeoloog Phillipe Charlier om dit te onderzoeken. Charlier stelde voor om een fiberscoop te gebruiken. Dit is een buigzaam kijkertje waarmee holtes onderzocht kunnen worden. Zo kon de muur van binnenuit bekeken worden. In de muur werden vier houten kisten aangetroffen met daarin menselijke botten.

Toen Napoleon in 1815 voorgoed verslagen was door een coalitie van verscheidene Europese landen, werd de Franse monarchie hersteld met koning Lodewijk XVIII aan het hoofd. De koning gaf de opdracht voor de bouw van de Chapelle Expiatoire in datzelfde jaar. Het moest een monument worden ter nagedachtenis aan de twee voornaamste slachtoffers van de guillotine: koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette. De kapel werd gebouwd op de grond van de oude Madeleine begraafplaats. Hier waren Lodewijk XVI en Marie-Antoinette in eerste instantie begraven nadat zij geëxecuteerd waren op het nabijgelegen Place de la Revolution (tegenwoordig het Place de la Concorde).

Op de Madeleine begraafplaats lagen ongeveer vijfhonderd slachtoffers van de Franse Revolutie begraven, waaronder prominente figuren als architect van de Franse terreur Robbespiere. We weten dat de lichamen van Lodewijk en Marie-Antoinette zijn verplaatst naar de Kathedraal van Saint-Denis. Men is er tot nu altijd vanuit gegaan dat de rest van de lichamen verplaatst zijn naar de catacomben van Parijs. De nieuwe vondst in de Chapelle Expiatoire zet deze theorie echter op losse schroeven. “Tot nu toe was de kapel alleen een monument voor de herdenking van de koninklijke familie, maar nu hebben we ontdekt dat het ook een necropolis van de revolutie is” aldus De Stoutz. Een verzoek tot verder onderzoek is door hem ingediend.

Bronnen: Le Figaro, New York Post, The Guardian.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen