Mogelijke pre-Inca piramide ontdekt in Peru

In Centraal Peru is een nieuwe pre-Inca piramide ontdekt door archeologen en studenten van twee Peruaanse universiteiten. 285 kilometer ten noorden van Lima, in de provincie Recuay, vonden de archeologen een ‘Ushnu’. Dit type piramide kwam voornamelijk voor in de hoofdsteden van de Inca-samenleving. De piramide was nog niet eerder ontdekt door de dichte begroeiing om de Ushnu. Het is echter nog niet bekend of de piramide voor of na de komst van de Inca’s is gebouwd.

Ushnu piramide

Een Ushnu is een bepaalde vorm van een piramide met verschillende terrassen. Op de top ligt een plateau waar de belangrijkste ceremonies van de koning werden gehouden en astrologische observaties gedaan. De piramide stond dus ook vaak in het midden van de stad. Om de Ushnu heen hebben de archeologen nog een irrigatienetwerk, begraafplaatsen, voedselopslagplaats en wegen gevonden. Het lijkt dus een volledige stad te zijn.

Invloed van de Inca’s

De vondst van de Ushnu bewijst dat de Inca’s over een groter gebied verspreid waren dan eerder werd gedacht. Hun invloed strekte zich uit over meerdere Zuid-Amerikaanse landen, zoals Peru, Argentinië en Chili. De Inca beschaving ontstond in de dertiende eeuw na christus rond de hoofdstad Cuzco. De beschaving breidde snel uit en voornamelijk het wegennetwerk is redelijk bewaard gebleven. Uiteindelijk stierven de Inca’s uit na de ontdekking van Amerika in 1492. De Spaanse conquistadores veroverden met geweld veel Inca-steden en uiteindelijk hield de beschaving op met bestaan. Er is echter nog een aanzienlijke kans dat veel Incagebouwen nog niet zijn gevonden door de dichte begroeiing in het binnenland van Zuid Amerika. Archeologen hopen met nieuwe ontdekkingen een beter beeld te krijgen van de Incacultuur.

Bronnen:

Tourism consultancy: pre-inca piramide
The Daily Sheeple: Pre-inca piramide discovered
Euronews: Pre-inca piramide
Afbeelding: Tourism Consultancy

Meer lezen
Landen
Thema's