Geen foto

Mogelijk oudste tombe van Meso-Amerika gevonden

Tempel van de Inscripties. Beeld door Harenb01, via WikimediaArcheologen zijn druk bezig met het onderzoeken van een tombe die ontdekt is in een piramide in Chiapas het zuiden van Mexico. In april begonnen ze met het in kaart brengen van de structuur van de piramide tot ze stuitten op de tombe. Afgelopen maandag werd bekendgemaakt dat ze de 2.700 jaar oude tombe hadden gevonden, wat hoogstwaarschijnlijk een van de oudst gevonden tombes is in Meso-Amerika.

Hoge priester

De tombe bevat het skelet van een man van rond de vijftig jaar met een eenjarige baby die op zijn borst ligt. In het graf liggen ook kettingen van jade, kunstvoorwerpen van brandsteen en vuursteen en keramische potten. Deze voorwerpen zijn vermoedelijk tegelijkertijd met de man in het graf gelegd om mee te nemen naar een volgend leven. Door deze voorwerpen wordt het duidelijk dat de man een belangrijk persoon was in zijn tijd. Archeologen denken dat de man een hoge priester of leider was met zijn kind. Op zijn gezicht zijn resten gevonden waarvan gedacht wordt dat het een masker is geweest.

2.700 jaar oud

De tombe dateert uit ergens tussen 500 v. Chr. en 700 v. Chr. en is drie  bij vier meter groot. Het is een van de oudste tombes die is gevonden in Meso-Amerika. Ook worden dergelijke tombes uit die tijd niet vaak in een piramide gevonden, omdat de piramides toen gebruikt werden voor religieuze doeleinden en niet bestemd waren voor graven. Dit graf is ongeveer 1.000 jaar ouder dan de tombe van Pacal de Grote die onder de Tempel van de Inscripties werd gevonden bij de archeologische vindplaats Palenque, ook in de stad Chiapas.

In de stenen wanden van de piramide wordt duidelijk dat de tombe was omgeven door houten muren. Het hout is in de loop van der tijd vergaan, maar met een oplettend oog is de constructie van het hout alsnog te zien.

Opoffering

Naast het skelet van de man en zijn kind is ook het skelet van een andere man gevonden in dezelfde tombe. Dit skelet heeft geen verdere sieraden of voorwerpen om zich heen en heeft ook geen duidelijk graf. Archeologen denken dat de twintigjarige man zonder respect de tombe in is gegooid en misschien zichzelf wel heeft opgeofferd voor de vijftigjarige man in de tombe. Vlakbij de tombe van de mannen is ook een tombe van een vrouw gevonden. De vrouw was ook rond de vijftig jaar oud en had ongeveer dezelfde voorwerpen bij haar graf liggen als de man.

Bron: News Discovery

Meer lezen
Tijdvakken
Landen