Een Koran

Mogelijk oudste koranfragmenten ter wereld gevonden in Birmingham

Een KoranEen medewerker van de universiteit van Birmingham heeft een bijzondere ontdekking gedaan. De universiteit bezit mogelijk een van de oudste koranfragmenten ter wereld, zonder dat ze hier zelf iets van wist.

Oudste koranfragment ter wereld

De medewerker onderzocht met moderne koolstofdateringsmethoden een oude collectie van de universiteitsbibliotheek en kwam tot de conclusie dat er een koranfragment tussen zat uit de zevende eeuw. Het document zou minstens 1370 jaar oud zijn en daarmee niet alleen het oudste koranfragment ter wereld zijn, maar zelfs ten tijde van Mohammed zijn geschreven. Mohammed leefde immers van 570 tot 632 na Christus.

Geschreven op schapen- en/of geitenvellen

De heilige geschriften zijn ontdekt door een promotieonderzoeker en zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. De teksten waren geschreven op schapen- en/of geitenvellen en zijn opgesteld in het Hijazi-schrift (een voorloper van het Arabisch).

Onschatbare historische waarde

Volgens Susan Worall, directeur van de bijzondere collecties van Birmingham, hadden de medewerkers van de universiteit zelfs in hun wildste dromen niet verwacht dat het werk zo oud is. ‘De documenten zijn van onschatbare historische waarde’. David Thomas, hoogleraar christendom en islam, is vooral verheugd over het feit dat de teksten mogelijk geschreven zijn in de tijd dat Mohammed nog leefde.

Verzameld in de jaren twintig

De korangeschriften kwamen in de jaren twintig van de vorige eeuw in bezit van de universiteit en waren onderdeel van een collectie documenten die werden verzameld door een geestelijke uit Mosul (Irak). De universiteit durft echter niet met zekerheid te zeggen dat de gevonden fragmenten de oudste ter wereld zijn. Koolstofdateringsmethoden zijn namelijk niet honderd procent betrouwbaar. Desalniettemin zou het laatste geschatte jaartal 645 zijn. Daarmee zijn de fragmenten alsnog de oudste van de wereld.  

Tranen van vreugde

Muhammad Afzal - de voorzitter van de Centrale Moskee van Birmingham – kreeg zelfs tranen in zijn ogen toen hij het nieuws hoorde. Hij zei:

 ‘Toen ik deze pagina’s zag, werd ik erg geraakt. Er waren vreugdetranen en emotie in mijn ogen. Ik weet zeker dat mensen vanuit het hele Verenigd Koninkrijk naar Birmingham zullen afreizen om een glimp van deze bladzijden op te vangen’.

De universiteit is van plan een tentoonstelling over de fragmenten te openen.

Bronnen

 Afbeelding

  • Cezary Piwowarski, 'Koran'.
Meer lezen
Tijdvakken
Thema's