Hollandse aanval op Gran Canaria

De Hollandse vloot valt Gran Canaria aan in 1599.

[Public Domain] via Wikimedia Commons

Mogelijk Nederlandse soldaat opgegraven op Gran Canaria

Een schedel die toevallig werd gevonden in Las Palmas, op de Canarische Eilanden, is misschien van een Nederlandse soldaat geweest, die meedeed aan een invasie in de zestiende eeuw. Daarmee is de vondst misschien het begin van een veel grotere archeologische opgraving.

Bouwvakkers vonden de schedel tijdens bouwwerkzaamheden in de buurt van het kasteel La Luz, vlak bij de plek waar in 1599 Nederlandse soldaten het eiland bestormden. Omdat uit historische bronnen blijkt dat de gesneuvelde Nederlanders ter plekke een veldgraf kregen, vermoeden archeologen dat ze te maken hebben met zo'n graf. Dat vlakbij de schedel aardewerk uit de periode van de zestiende tot de achttiende eeuw werd gevonden, versterkt de vermoedens. Dichtbij de schedel zou dan de rest van het lichaam van de soldaat moeten liggen, maar in de buurt zouden dan ook meer graven te vinden moeten zijn. Daarmee zou dit wel eens het begin van iets veel groters kunnen zijn. De autoriteiten van Las Palmas zijn inmiddels begonnen met alle aanvragen voor een groter archeologisch onderzoek.

Andere theorieën over de vondst

Zulk archeologisch onderzoek moet uitwijzen wie er precies gevonden is. Over de vondst doen nu nog een aantal theorieën de rondte. Het zou kunnen dat het gaat om een inwoner van de eilanden. Wat die theorie echter minder waarschijnlijk maakt, is dat de begraafplaats waar de meeste bewoners van de eilanden begraven werden, veel verder van de kust lag. Bovendien heeft het er alle schijn van dat het graf haastig is gedolven. Typisch voor een veldgraf dat in oorlogstijd gedolven is. Daarom is het volgens archeologen het meest waarschijnlijk dat het gaat om een Nederlandse soldaat uit de zestiende eeuw.

Invasie door Pieter van der Does in 1599

Als de vermoedens kloppen, deed de soldaat, die door de bouwvakkers die hem vonden Tadeo wordt genoemd, mee aan een Nederlandse invasie van Gran Canaria in 1599. Onder leiding van vlootvoogd Pieter van der Does trok een Nederlands vlooteskader richting Spanje en Portugal om als deel van de Tachtigjarige Oorlog een zeeblokkade op te werpen. De blokkade mislukte echter, en Van der Does besloot door te varen naar de Canarische Eilanden. Hij deed een poging om Las Palmas te veroveren voor de Staatse zaak. In eerste instantie lukte dat, maar nadat Van der Does de stad had veroverd, kon hij die slechts enkele dagen behouden, voordat zijn troepen bezweken onder de tegenaanvallen.

Met zware verliezen trok de vlootvoogd zich terug richting het Afrikaanse vasteland, waar hij zelf overleed, waarschijnlijk door verwondingen die hij tijdens de strijd om Las Palmas op liep, al zeggen andere bronnen dat hij malaria had opgelopen.

Bron: 

AD.nl

Afbeelding: 

Aanval van de Nederlandse vloot op Gran Canaria. [Public Domain] via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken