Mogelijk Middeleeuws scheepswrak ontdekt

Door de lage waterstand is er in de Waal bij Gendt een scheepswrak ontdekt. Het wrak dateert mogelijk uit 1300 en komt  door de lage waterstand steeds verder bloot te liggen. Een dijkbewoner zag het wrak en waarschuwde de leden van de historische kring Gente.

Gesmede spijkers

Leden van deze historische kring stelden vast dat het ging om een historisch wrak. De gesmede spijkers die gebruikt zijn bij de bouw van het schip hebben piramidevormige kopjes en wijzen  wat datering betreft naar een bepaalde periode. Die periode wordt nogal ruim geschat: van 1300 tot 1850. Om meer te weten te komen over de precieze datering van de spijkers moet verder onderzoek gedaan worden.

 

Geheimen van het scheepswrak

Het is nog onbekend om wat voor schip het gaat. Mogelijk gaat het om een vrachtschip en levert de inhoud informatie op over de gebruikers van het schip. Verder onderzoek hoopt hier een antwoord op te kunnen geven. Tot die tijd geeft de zakkende waterstand van de Waal misschien meer geheimen van het scheepswrak prijs. Zelf opgraven mogen ze niet, maar de leden van de historische kring mogen wel losse onderdelen van het wrak meenemen om diefstal te voorkomen.

nos.nl/

www.omroepgelderland.nl/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen