Geen foto

Mogelijk groot aantal schepen in oceanen Antarctica

De Endurance in 1915 bij Antarctica.In de oceanen rondom Antarctica liggen waarschijnlijk een flink aantal schepen die nog in goede staat verkeren, zo kwam naar voren uit een in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society gepubliceerd onderzoek. Onderzoekers van het Natural History Museum in Londen plaatsten ruim een jaar geleden hout en botten op de bodem van de oceaan en haalden die een jaar later weer boven water. De verwachting was dat wormen en andere weekdieren de materialen ernstig zouden hebben aangetast, maar het hout bleek nog in goede staat te verkeren.

Iconische schepen mogelijk nog op oceaanbodem

Het bot was aangetast door een tot nog toe onbekende wormsoort, die inmiddels Osedax Antarcticum is genoemd. Het hout vertoonde echter geen enkele vorm van aantasting door dieren en ook het oceaanwater bracht weinig schade toe. Dat betekent volgens de onderzoekers dat de mogelijkheid bestaat dat schepen die tijdens expedities naar de Zuidpool zijn vergaan nog steeds op de bodem van de oceaan liggen. Eén van de bekendste daarvan is de toepasselijk genaamde Endurance. Sir Ernest Shackleton probeerde met dat schip in 1915 als één van de eerste ontdekkingsreizigers Antarctica te bereiken.

Onderzoekers geven verklaring

De onderzoekers van het Londense museum denken te weten waardoor rondom Antarctica de schepen nog nauwelijks zijn aangetast. Op Antarctica zijn in tegenstelling tot de rest van de wereld al bijna 30 miljoen jaar geen bomen meer te vinden. Waar kleine oceaandiertjes zich in warmere gebieden voeden met houtresten zijn de organismen in de Arctische wateren zich gaan aanpassen aan de omgeving. Ze voeden zich voornamelijk met botten van bijvoorbeeld dode walvissen. Om zeker te zijn van hun aannames testten ze op drie verschillende plekken met grote hoeveelheden botten en hout hun hypothese, die zij vervolgens bevestigd zagen. In de toekomst is het dus goed mogelijk dat er schepen boven water worden gehaald rondom Antarctica, want voor de berging van de Endurance hebben al verschillende bedrijven zich gemeld.

Bron: Live Science

Meer informatie over reizen Antarctica vind je op IsGeschiedenis.nl:

Eerste expeditie naar de Zuidpool

Laatste brieven van fatale poolexpeditie gepubliceerd

Schip van poolreiziger Robert F. Scott gevonden

Meer lezen