Moderne mens verliet Afrika veel eerder
De moderne mens heeft Afrika veel eerder verlaten dan gedacht. In het wetenschappelijke tijdschrift Science claimen Israëlische onderzoekers dat ze in een grot vlak bij Haifa een stuk schedel hebben gevonden, dat ouder is dan de tot dan toe bekende oudste vondsten van Homo Sapiens.
Onderzoek naar onderkaak
De wetenschappers deden onderzoek naar een fossiel van een stuk schedel dat in een grot op de berg Karmel, vlak bij Haifa werd gevonden. Volgens de onderzoekers die het stuk schedel, een deel van een kaak met een aantal tanden, onderzochten zouden de resten zo'n 175,000 tot 200,000 jaar oud zijn. Die leeftijd zou betekenen dat de moderne mens 50.000 jaar eerder uit Afrika migreerde dan tot nu toe werd gedacht.
De oudste bekende menselijke fossielen buiten Afrika waren gedateerd op 90.000 tot 120.000 jaar oud. Die werden in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw gevonden bij Skhul en Qafzeh, eveneens in Israël.
De analyse van het stuk bot heeft meer bijzonders opgeleverd. De anatomie van het stuk bot komt volledig overeen met dat van de moderne mens, maar het bot bevatte eigenschappen die toe te schrijven zijn aan oudere menssoorten.
Jagers en verzamelaars
Archeologisch materiaal dat in de grot werd gevonden, duidt erop dat de bewoners van de grot jagers en verzamelaars waren. Ze konden al vuur maken en maakten gebruik van stenen gereedschap dat veel overeenkomsten had met gereedschap dat bij oude menselijke fossielen in Afrika is gevonden.
[video:www.youtube.com/channel/UCxzk9qJETIhJoARlE9YpCYQ]