Geen foto

Missende bladzijden Dodenboek aangetroffen in museumdepot

Missende fragmenten uit het Egyptische Dodenboek aangetroffen in museum. In het depot van het Queensland Museum (Brisbane, Australië) zijn de missende fragmenten van het oude Egyptische Dodenboek gevonden. De wereldberoemde Egyptoloog Dr. John Taylor bekeek de Egyptische collectie van het museum toen een naam op het papyrusfragment zijn aandacht trok.

Het manuscript is van een hoge Egyptische priester van de Tempel van Amon geweest, die leefde in 1420 voor Chr. Er werd gedacht dat het boek magische spreuken bevatte om de doden naar het hiernamaals te begeleiden.

Egyptoloog Dr. Taylor is de curator van de mummiecollectie in het British Museum. Het British Museum heeft momenteel een mummietentoonstelling in het Queensland Museum ter bezichtiging. Toen Dr. Taylor in het depot van het Australische museum rondkeek, trok een naam op het papyrusfragment zijn aandacht. “Het werd al snel duidelijk dat het inderdaad fragmenten uit het Dodenboek betrof,” aldus Taylor. “Ik kon haast niet geloven dat het van dezelfde man was. Het is een onverwachte, spannende vondst.”

Missende bladzijden

“Dit is een belangrijke vondst, het gebeurt niet vaak dat er op deze manier vondsten worden gedaan. Deze fragmenten zijn de missende bladzijden uit het Dodenboek,” aldus Taylor. “Na meer dan honderd jaar kunnen we dit belangrijke manuscript reconstrueren, misschien wel in zijn geheel. Dan kunnen we er veel informatie uit halen.”

De directeur van het Queensland Museum, Ian Galloway, zegt dat het manuscript honderd jaar geleden aan het museum is gedoneerd door een vrouw. “We zijn enorm verrast dat we zo’n belangrijke vondst in onze collectie hadden,” aldus Mr. Galloway. Het museum beschikt over de naam van de vrouw, maar weet niet hoe de fragmenten in haar bezit zijn gekomen. Medewerkers van het museum proberen nu de familie van de vrouw op te sporen.

Onschatbare waarde

De fragmenten blijven in Brisbane en waarschijnlijk gaan studenten op een computer proberen het manuscript in elkaar te puzzelen met behulp van foto´s. Het document heeft gezorgd voor een toenemende interesse voor het museum. Waarschijnlijk is de waarde van de museumcollectie ook gestegen. “Jaarlijks worden onze collecties op waarde geschat en ik denk dat de waarde dit jaar een stuk hoger is,” aldus de museumdirecteur. “Ikzelf vind de vondst van onschatbare waarde.”

Bron: Archaeology Newsnetwork

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's