Geen foto

Minister Schultz vergeet Nijmegen als Romeinse stad

Het stadsbestuur liet weten geschrokken te zijn van deze fout.Minister Schultz van Haegen is vergeten Nijmegen aan te duiden als Romeinse stad op de kaarten waar haar toekomstig cultuurhistorisch beleid op is gebaseerd. Deze fout wordt niet gewaardeerd door het stadsbestuur.

Het betreft in dit geval de kaarten van de structuurvisie van Nederland. Op basis van die visie worden er plannen voor de toekomst van Nederland uitgewerkt. Langs de Rijn loopt een brede zone die in de kaarten opgenomen is als de grens van het toenmalige Romeinse Rijk. De minister is echter vergeten Nijmegen en omgeving op die kaart aan te geven.

Het stadsbestuur heeft laten weten hiervan geschrokken te zijn. Het bestuur heeft in een brief aan de minister laten weten dat ‘Nijmeegse’ commandanten Romeinse soldaten elders in het land aanstuurden en dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is. Er zijn dan ook veel Romeinse nederzettingen, tempelresten en grafvelden aangetroffen in de stad.

Het Nederlandse deel van het voormalige Romeinse rijksgrens, genaamd de Limes, staat sinds begin 2011 op de voorlopige lijst van het Werelderfgoed. Het moet echter nog bepaald worden welke zones in Europa definitief geselecteerd gaan worden voor deze lijst.

Bron: De Gelderlander

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's