Logo Open Monumentendag.

Minister Bussemaker opent Open Monumentendag 2013 in Utrecht

Logo Open Monumentendag.De Open Monumentendag van dit jaar met het thema Macht & Pracht wordt geopend op donderdag 12 september in Utrecht, door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst voor genodigden in de Domkerk. Gekozen is voor Utrecht vanwege de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. Deze viering en die van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, is aanleiding geweest voor het thema Macht & Pracht.

Utrecht plaats van opening

De Open Monumentendag vindt dit jaar plaats in het weekend van 14 en 15 september. De eerste Open Monumentendag werd 27 jaar geleden ook in Utrecht geopend, destijds door ZKH Prins Claus. Het startschot vindt daar nu weer plaats vanwege de viering van de Vrede van Utrecht, waarvoor dit jaar met allerlei activiteiten volop aandacht is. De Open Monumentendag in Utrecht is op zaterdag 14 september. Een grote diversiteit aan monumenten van Macht & Pracht is op deze dag toegankelijk voor het publiek.

Domkerk en Paushuize

Het officiële gedeelte van de landelijke opening vindt plaats in de Domkerk. Naast een toespraak en de opening van minister Jet Bussemaker, is er een bijdrage van Reinildis van Ditzhuyzen, cultuurhistorica en specialist op het gebied van koninklijke pracht. De gastheren zijn burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen en de voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Roland van Schelven. Zij voeren eveneens het woord. Bij de bijeenkomst in de Domkerk, een van Nederlands mooiste voorbeelden van geestelijke Macht & Pracht, zijn honderden gasten aanwezig, waaronder comités Open Monumentendag, vertegenwoordigers van monumentenorganisaties, bestuur, politiek en andere genodigden. De ontvangst vooraf en erna is in Paushuize.

Open Monumentendag

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek, hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

Rabo Vastgoedgroep is voor het 27e jaar hoofdsponsor van de Open Monumentendag. Hiermee draagt Rabo Vastgoedgroep bij aan de beleving en bewustwording van monumenten bij een groot publiek.

Meer lezen

Landen