een (andere) muntschat

Miljoenenschat uit de Tweede Wereldoorlog opgedoken

Ruim zeventig jaar na de torpedering van het Britse schip de SS City of Caïro hebben duikers de zilverschat van het gezonken schip opgedoken. De zilveren munten hebben een totale waarde van bijna 50 miljoen euro.

Vondst in 2013

De Britse overheid startte in 2011 reeds met de duik naar het gezonken schip. In 2013 doken de duikers de schat op, maar pas nu heeft de Britse overheid toestemming gegeven voor het bekendmaken van de vondst.

De Britse overheid heeft de opbrengst laten omsmelten. Het bedrijf dat de berging uitvoerde, Deep Ocean Search, heeft een deel van de opbrengst gekregen.

Torpedering van het schip

Het Britse schip de SS City of Caïro was in 1942 op weg van Mumbai naar Engeland, toen het op 6 november getorpedeerd werd door een Duitse U-boot. Honderdvier bemanningsleden kwamen om het leven.

Moeilijke berging

De berging van het schip was een zeer lastig werk. Het wrak bevond zich 800 kilometer ten zuiden van het eiland St. Helena, op vijf kilometer diepte. De sterke stroming en de afgelegen plek maakten de duik naar het schip nog moeilijker. Alleen het zilver en een deel van één van de twee torpedo’s zijn uit de oceaan gehaald.

Bronnen:

- www.volkskrant.nl
- www.edition.cnn.com

Afbeelding:

Door Theodore Scott (Flickr: Look At That Booty) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen

Tijdvakken