Looking over a vineyard in the Basque region of Spain, beeld: Parali.design

Middeleeuwse wijngaarden gevonden in Baskenland

Looking over a vineyard in the Basque region of Spain, beeld: Parali.designIn Zaballa, een verlaten middeleeuwse nederzetting in het huidige Iruña de Oca in het Spaanse Baskenland, zijn bij een verlaten middeleeuwse nederzetting wijngaarden ontdekt die stammen uit de 10e eeuw. Deze periode is relatief vroeg voor de bouw van wijngaarden, dus deze vondst is één van de oudste in zijn soort.

Wijngaarden

De terrasvormige velden zijn nog altijd goed te zien in het landschap van het Spaanse Baskenland. Uit archeo-botanische studies van het gebruikte zaad blijkt dat deze velden gebruikt werden voor intensieve teelt van wijnstokken. Ook zijn er metalen instrumenten ontdekt die bij de wijnteelt gebruikt werden.

Nieuw perspectief

Door nieuwe technieken is het mogelijk geworden om de akkers te analyseren en te dateren en de agrarische cyclus van de grond beter te bestuderen. Door deze ontdekking krijgen we een nieuw perspectief op de hoge middeleeuwen, een technisch en economisch magere periode. Deze periode is namelijk essentieel geweest in de ontwikkeling van de bouw van het Baskische landschap.

Archeologen van de Universiteit van Baskenland proberen Zaballa verder te onderzoeken. Naast Zaballa zijn er ongeveer 300 andere middeleeuwse dorpen die verlaten zijn in Baskenland, deze vergelijkbare locaties worden ook onderzocht.

Bron: phys.org 

Meer lezen

Tijdvakken

Landen