Middeleeuwse vondsten op plaats van toekomstige supermarkt in Huissen

14-07-2017 - Gerti de Koeijer

In Huissen zijn archeologische vondsten gedaan op de plaats waar binnenkort een supermarkt verschijnt. Op sommige plaatsen werd maar liefst 4 meter diep in de bodem gegraven. Uit de opgraving zijn verschillende vondsten uit de zestiende eeuw tevoorschijn gekomen.

Laat middeleeuwse vondsten

Een tinnen bierpul, een complete kan die uit het Belgische plaatsje Raeren afkomstig is. Zelfs een roestige zaag kwamen uit de grond naar boven. De opgraving leverde verder veel aardewerken scherven van potten en pannen op, maar ook gereedschap zoals een beitel en een vijl en botten van runderen en varkens. De supermarkt wil uiteindelijk vondsten uit de opgraving in de winkel tentoonstellen. De provincie Gelderland, eigenaar van de archeologische vondsten, moet dat nog wel goedkeuren.

Karel van Gelre en Huissen

Al in de vroege middeleeuwen werd Huissen al genoemd, toen droeg het nog de naam Hosenhym dat door de eeuwen heen naar de huidige naam veranderde. In 1314 kreeg Huissen stadsrechten. Ooit probeerde Karel van Gelre de stad te veroveren. Hij werd door de troepen van de enclave van Kleef, waar Huissen deel van uitmaakte, tegengehouden. Van Gelre verloor. Het Beleg en ontzet van Huissen wordt ieder jaar nagespeeld.

www.gelderlander.nl/

nl.wikipedia.org/

Afbeelding Kattiel -eigen werk [CC BY SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)], via commons.wikimedia.org/