Middeleeuwse sporen bij opgravingen Breda

Bij opgravingen op het kasteelplein in Breda is een middeleeuws gemetseld riool gevonden. De opgravingen werden gedaan voorafgaand aan de bouw van een fontein en een waterspeelplaats op het plein. Men hield rekening met het archeologisch belang van deze locatie.

Het Kasteel van Breda

Het kasteel van Breda ontstond toen de Heer van Breda Jan II van Poelanen in de 14e eeuw besloot om de bestaande burcht uit te breiden. Hij versterkte deze met 4 torens en een gracht. Het kasteel kwam door een huwelijk in de vroege 15e eeuw in handen van de Duitse Nassau familie. De beroemdste inwoner van het kasteel was Willem van Oranje. In 1826 werd het kasteel ter beschikking gesteld aan de Koninklijke Militaire Academie, die er nog steeds gevestigd is.

Middeleeuwse vondsten

In het riool werden vondsten uit vooral de 17e tot de 19e eeuw gedaan. Na de vondst van het riool is een put van 3 meter diep gegraven, waarin een aantal middeleeuwse voorwerpen aangetroffen werd. Ook werden paalsporen, een kuil en een sloot aangetroffen, alsmede aanwijzingen dat er een waterput gestaan zou hebben.

Over de precieze ouderdom van de aangetroffen middeleeuwse voorwerpen is men nog niet zeker. Verder onderzoek wordt verricht.

Bron

Bredavandaag.nl Middeleeuwse sporen Kasteelplein

Afbeelding

wikimedia.org, Foto: G.Lanting, Kasteelplein Breda

Meer lezen