Geen foto

Middeleeuwse fundering opgegraven in Oldenzaal

In Oldenzaal op het Plechelmusplein is een keienfundering blootgelegd.Tijdens archeologische werkzaamheden op het Plechelmusplein in Oldenzaal is er een stuk van de keienfundering blootgelegd. De fundering zou stammen uit de tiende of elfde eeuw en is waarschijnlijk afkomstig van de voorganger van de huidige St. Plechelmusbasiliek.

De archeologen legden donderdagochtend een deel van de fundering bloot. Bij eerder onderzoek in 2009 werd al een ander deel van dezelfde fundering opgegraven. Bovendien werd de fundering in 1923 ook blootgelegd. “Echt een verrassing was de vondst dust niet,” aldus archeoloog Gavin Williams. “Maar we wisten niet of de fundering er nog zou liggen of dat ze destijds is weg gegraven.”

In de fundering is mortel gevonden. Op basis van die mortel kan de exacte leeftijd van de fundering vastgesteld worden. Ook zijn er menselijke botresten gevonden die uit de achtste of negende eeuw stammen. Meer dan dat is er niet bekend. “Ik kan wel dingen gaan roepen, maar straks is het vermoeden niet juist,” aldus Williams. “We gaan het eerst onderzoeken.”

Bron: Gemeente Oldenzaal

Meer lezen
Tijdvakken
Landen