Een boerderij in Losser. Beeld door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via W

Middeleeuwse erven gevonden in Twentse Losser

Een boerderij in Losser. Beeld door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via WIn het Twentse plaatsje Losser zijn resten van Middeleeuwse erven gevonden. Bij het graven van proefsleuven in de grond in verband met plannen voor een nieuwbouwwijk stuitten de bouwvakkers op waterputten en sporen van oude palen. De archeologen schatten dat de vondsten uit de 10e tot 12e eeuw stammen.

Vondsten afkomstig van twee boerderijen

Archeologen vermoeden dat de gevonden resten afkomstig zijn van de erven van de boerderijen Ther Bente en Ecberting, die in middeleeuwse teksten over het gebied genoemd worden. De boerderijen zijn waarschijnlijk al tussen 1600 en 1800 onder de grond komen te liggen, waarna ook de erven in de 19e eeuw definitief verdwenen.

Verder archeologisch onderzoek

Een wethouder van Losser maakte bekend dat er meer opgravingen zullen worden verricht om het gebied te onderzoeken. Er is daarbij met het Archeologische Diensten Centrum afgesproken dat het archeologische onderzoek geen vertraging op mag leveren voor het nieuwbouwproject. Hoe lang archeologen daardoor precies de tijd hebben is niet bekend.

Bronnen: De Weekkrant en RTV Oost

Meer lezen