Zilveren munten en ringen

De gevonden zilverschat

 Institute of Archaeology and Anthropology of the Polish Academy of Sciences

Middeleeuwse bruidschat van 6.500 zilveren munten opgegraven

In Polen bij het plaatsje Słuszków zijn grote hoeveelheden zilver opgegraven in de vorm van ringen, staven en zo’n 6.500 munten. Vermoedelijk vormt de bijna 900-jaar-oude vondst de bruidsschat van een Russische prinses genaamd Maria, die getrouwd was met Piotr Włostowic, heer van Silezië.

Toen een team van wetenschappers van de Poolse Academie voor de Wetenschap de opdracht kreeg om een locatie te fotograferen, waar in 1935 de grootste hoeveelheid Poolse munten ooit gevonden werd, kregen zij van lokale bewoners het gerucht te horen dat er nog meer munten in de buurt begraven zouden liggen. Dit leidde tot een grootschalig onderzoek in de regio, wat uiteindelijk deze nieuwe vondst opleverde.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Maria, vrouw van Piotr Włostowic

Op één van de zilveren ringen is de Cyrillische inscriptie ‘Here, moge u uw dienaar Maria helpen,’ aangetroffen. De archeologen denken dat met deze Maria de dochter van Svyatoslavovich Isiaslavovich bedoeld wordt, een prins van Kiev uit de twaalfde eeuw. Maria was waarschijnlijk ook de schoonzus van Bolesław III, koning van Polen.

Adam Kędzierski, een archeoloog die deel was van het team, liet in een interview met The First News weten: “We weten dat de vrouw van Bolesław een Russische prinses was genaamd Zbysława. Volgens de archieven zou zij een zus genaamd Maria hebben” die dus weer getrouwd was met Piotr Włostowic. “Het is een van de meest intrigerende schatten van Polen” aldus Kędzierski. De schat was zelfs zo opzienbarend dat er in de nacht na de vondst lokale brandweer ingeschakeld moest worden om het geheel te bewaken.

Waarom is het ooit begraven?

Waarom het zilver hier begraven lag is onduidelijk, maar Kędzierski heeft een hypothese: “Misschien is het hier begraven in 1145 of 1146, tijdens haar vlucht uit Polen.” Piotr Włostowic liep in 1145 namelijk in een hinderlaag en werd gevangen genomen door een vijandige heer, waarna zijn tong en ogen uitgetrokken werden en hij verbannen werd uit Polen. Het was destijds gebruikelijk om waardevolle spullen te begraven in tijden van crisis. “Het is een hypothese die onmogelijk is om te verifiëren, maar wel een die zeer aantrekkelijk is, omdat het de aanwezigheid van deze munten goed zou verklaren.” 

Heritage Daily, The First News.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen