Middeleeuwse boerderijen en waterputten in Tilburg

In Tilburg zijn sporen uit de middeleeuwen aangetroffen. De archeologische resten kwamen aan het licht op het terrein waar binnenkort de bouw van het Zuiderpark start.

Proefsleuvenonderzoek

Eerder bleek uit een proefsleuvenonderzoek dat het terrein archeologisch waardevol is. Naar aanleiding van de uitkomst van het onderzoek is de duur van de opgraving die nu plaatsvindt meegenomen inde planning van het bouwproject. Hierdoor loopt het project geen vertraging op.

Middeleeuwse boerderijen en waterputten

De gevonden Middeleeuwse sporen behoren toe aan ongeveer acht houten boerderijen, zeven waterputten en schuren en sloten. Deze dateren uit 800-1200 na Chr. De boerderijen hadden met leem bestreken vlechtwerkwanden, een dak van riet en stro en hadden een lengte van vijftien tot twintig meter.

Opgraving

De houten palen zijn vergaan in de zanderige bodem van Tilburg. Donkere vlekken in de grond geven aan waar de palen ooit stonden. De opgraving zal nog zeven weken in beslag nemen. Er zal dan onderzoek uitgevoerd worden naar de waterputten. Naar verwachting worden er nog tientallen gebouwen en waterputten gevonden.


tilburg.com/

Meer lezen
Tijdvakken