Geen foto

Middeleeuws scheepswrak gevonden nabij Budapest

Archeologen hebben een scheepswrak gevonden in de Donau. Hongaarse archeologen hebben vermoedelijk een intact Middeleeuws scheepswrak gevonden in de Donau, de op één na langste rivier van Europa. Het schip ligt nog gedeeltelijk begraven in modder en zand op ca. dertig kilometer ten noorden van Boedapest.

Een vooronderzoek van de Argonauts Research Group in samenwerking met het museum van Szentendre heeft uitgewezen dat het schip zo’n twaalf meter lang en drie meter breed is. De onderzoekers herkenden eiken vloerplanken en een L-vormige ribconstructie en ze konden vaststellen dat vrijwel de hele onderkant van het schip uit één stam is gehakt. “Er zijn maar een paar van zulke rivierschepen gevonden in Europa,” aldus Atilla J. Tóth, een medewerker bij de National Office of Cultural Heritage.

Hoewel het schip waarschijnlijk vrijwel intact is, denken de archeologen dat het door een ongeluk gezonken is. “Riviernavigatie was gevaarlijk,” aldus Tóth. “Stroomafwaarts varen gebeurde met grote roeispanen, waardoor manoeuvreren moeilijk verliep. Ongelukken kwamen erg vaak voor.” De Donau werd in de Middeleeuwen veelvuldig gebruikt als handelsroute tussen het Germaanse rijk en het Byzantijnse rijk.

De archeologen hopen volgend jaar te kunnen beginnen met het uitgraven van het schip. Ze zijn erg enthousiast, omdat de kans groot is dat het schip inderdaad intact is. Het team heeft namelijk ook een intacte middeleeuwse pot in het wrak gevonden. “Wij denken dat de hele lading die het schip vervoer behouden is gebleven,” aldus Tóth.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen