Middeleeuws lakstempel van onbekende edele familie gevonden.

De afdeling archeologie uit Den Haag voert samen met studenten van de Universiteit Leiden een onderzoek uit op de plaats van de nieuwe Rotterdamsebaan. De onderzoekers vonden naast Romeinse resten ook een middeleeuwse lakstempel.

Lakstempel

Het onderzoek in het tracé van de baan vindt plaats in verband met werkzaamheden en loopt al bijna een jaar. In de Vlietzone en in de Binckhorst zijn al bijzondere vondsten gedaan. Op het terrein naast Drievliet zijn sporen uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen aangetroffen. De gracht die ze ontdekten dateert uit de Middeleeuwen. Deze maakte onderdeel uit van de woonplaats van een edele familie. Om welke edele familie het gaat is nog onbekend. Wel vonden de onderzoekers een ruim vijf cm hoge lakstempel van brons met een wapen met daarin een lage ‘keper’ (omgekeerde V) en de naam Willem. Nader onderzoek zal duidelijk maken om welke Willem het gaat en of de lakstempel de identiteit van de edele familie prijsgeeft.

Romeins achterland

De Romeinse sporen die zijn aangetroffen zijn afkomstig van een boerenerf. De greppels en kuilen die zijn gevonden behoren tot de restanten van een boerderij die deel uitmaakte van een strook van bewoning die in de Romeinse tijd van Hoornwijck tot Arentsburgh liep. De Romeinse stad Forum Hadrianum, genoemd naar keizer Hadrianus, lag daar vlakbij. De resten van deze meest noordelijke gelegen stad op het vasteland van Europa liggen onder park Arentsburgh. De vondsten van de Romeinse bewoning geven een beeld van het achterland van deze Romeinse stad.

www.denhaag.nl/

wikipedia.org/wiki/Forum_Hadriani

Meer lezen
Tijdvakken
Landen