Middeleeuws grafkistje gevonden in Zwijndrecht

Het is al even geleden dat er in de Bloemenbuurt in Zwijndrecht een grafkistje werd gevonden. Het kistje dat vermoedelijk de laatste rustplaats van een kind is, is opgehaald door restauratie atelier Restaura uit Haelen om verder onderzocht te worden. Wie ligt er in het kistje?

Het kistje is afkomstig van een kerkhof dat in gebruik was tussen 1331-1500. Het enige wat de onderzoekers tot nu toe weten is dat er een skeletje in het eikenhouten kistje zit. Een ct-scan was helaas niet mogelijk, daarom wordt het kistje en de inhoud verder onderzocht door specialisten. Alles wat de onderzoekers aantreffen zal gedocumenteerd worden. Uiteindelijk kan het kistje, samen met andere vondsten van de opgraving, ook tentoongesteld worden. 

Middeleeuws kerkhof

Waar nu de Bloemenbuurt in Zwijndrecht ligt, lag in de middeleeuwen het plaatsje Grote Lindt. Het grafkistje is in april 2017 gevonden samen met andere skeletten die op het middeleeuwse kerkhof lagen. Archeologen, conservatoren en antropologen gaan onderzoeken wat de vondsten van deze begraafplaats aan informatie opleveren over de begrafenisrituelen in de late middeleeuwen. Onder andere de houding van de overledene, leeftijd en geslacht, maar ook ziektes en andere opvallende kenmerken aan het skelet zullen onderzocht worden. Zo lag een aantal skeletten op het kerkhof met het gezicht naar beneden, een manier waarmee misdadigers begraven werden.

Paardenskelet

De aanleiding van  de opgraving in de Bloemenbuurt zijn rioleringswerkzaamheden. Tot nu toe is er naast de vondst van het kerkhof een oud wegdek, een paardenskelet en veel greppels en kuilen gevonden. Na de bouwvak gaan de archeologen verder met hun onderzoek.

/www.facebook.com/

Meer lezen

Tijdvakken

Landen