Meteoriet gevonden in 9.000 jaar oude Poolse hut

Meteoriet gevonden in 9.000 jaar oude Poolse hut

Meteoriet gevonden in 9.000 jaar oude Poolse hutArcheologen van het Instituut voor Archeologie en Etnologie (IAE) uit de Poolse stad Szczecin hebben in een 9.000 jaar oude hut een stuk meteoriet gevonden. Het meteorietfragment werd gevonden in een hut bij het meer Świdwie bij de Poolse stad Bolków. Het fragment werd door de toenmalige bewoners gezien als een magisch object. Het is de eerste keer dat men een dusdanig oude meteoriet aantreft bij onderzoek naar de prehistorische woningen.

Betekenis meteoriet

De meteoriet bestaat uit natuurlijk pyriet en heeft een cylinderachtige vorm. Het heeft een hoogte van 8 centimeter, een breedte van 5,3 aan de onderkant en loopt uit in een punt van 3,5 centimeter. De leider van het onderzoeksteam dat de vondst deed, professor Tadeusz Galinski, zegt dat de meteoriet naar de schuilplaats is meegenomen als een speciaal object. De toenmalige bewoners moeten er van bewust zijn geweest dat dit geen alledaagse steen was en gaven de meteoriet een symbolische en wellicht zelfs magische betekenis.

Overige vondsten in Bolków

Naast de meteoriet werden er nog talloze vondsten gedaan bij het onderzoek in de Bolków-regio. Zo vonden de onderzoekers gereedschappen gemaakt van vuursteen, hout, beenderen en geweien. Ook werden er diverse attributen gevonden die verwijzen naar spirituele gebruiken, zoals een amulet, een speerpunt met graveringen en zogeheten magische stokken van geweien die door geometrische vormen versierd zijn.  

Bronnen

www.naukwapolsce.pap.pl

Meer lezen

Tijdvakken

Landen