Geen foto

Menselijke voorouders leefden op tijgernoten

Paranthropus boisei, beeld Cicero MoraesUit een recent onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat onze voorouders in Oost-Afrika voornamelijk overleefden op een dieet van tijgernoten. Dit zijn de knollen die aan de wortels van de plant Cyperus eccultenus groeien. Het dieet werd verder aangevuld met sprinkhanen en wormen.

Dieet van onze voorouders

Lang bestond er onduidelijkheid over het dieet van de mensensoort Paranthrobus bosei. Deze mensachtigen hadden namelijk erg sterke kaken, maar uit eerder onderzoek is gebleken dat zij vooral grassen en zaden aten. De voedingswaarde in grassen en zaden is echter niet toereikend voor mensachtigen.

Tijgernoten

Onderzoekster Gabrielle Macho van de Universiteit van Oxford onderzocht  het dieet van de mensachtigen in Oost-Afrika. Dit deed zij aan de hand van een studie over apen in Kenia. Deze dieren voeden zich voornamelijk met tijgernoten. De leefomstandigheden van de apen is vergelijkbaar met de toenmalige leefomstandigheden van de Parathrobus bosei. Ook verklaart het kauwen op de harde tijgernoten de sterke kaken van de mensachtigen, iets wat ook terug te vinden is bij de apen in Kenia.
Dit onderzoek kan meer duidelijkheid geven over het dieet van onze voorouders, iets waar tot nu toe weinig over bekend was.

Bron: ox.ac.uk

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's