Geen foto

Mens recyclet al sinds 13.000 jaar

Uit onderzoek blijkt dat mensen in de steentijd al aan recycling deden. Volgens een onderzoek van de Spaanse universiteit Rovira i Virgili en de Catalan Institute of Human Paleoecology and Social Evolution (IPHES) recyclet de mensheid al sinds het vroege Paleolithicum. Het gaat in dit geval om stenen voorwerpen die hergebruikt werden voor andere doeleinden. Dit baseert de onderzoekers op verbrande voorwerpen die in Spanje gevonden zijn.

Recycling van stenen gereedschappen is bijna nooit het onderwerp van archeologisch onderzoek geweest, omdat het lastig is om hier hard bewijs voor te vinden. Om recycling te identificeren, moet je twee fases van het manipuleren van het object vaststellen: het moment voordat het hergebruikt is en het moment erna.

De voorwerpen die gebruikt zijn in het onderzoek zijn gevonden op de archeologische site Molí del Salt in de Spaanse stad Tarragona. Daar werd een hoog aantal verbrande overblijfselen gevonden van ruim 13.000 jaar oud. De onderzoekers kozen voor verbrande voorwerpen omdat “deze ons kunnen aantonen of ze zijn aangepast nadat ze zijn blootgesteld aan vuur”.

Economisch ingesteld

De resultaten tonen aan dat gereedschappen die snel voorhanden waren en voor meerdere doeleinden gebruikt konden worden het meest werden gerecycled. Jachtgereedschappen zoals projectielpunten werden derhalve niet hergebruikt, maar gereedschappen zoals vuistbijlen wel. Ook laten de resultaten zien dat het hergebruiken van gereedschappen erg gewoon was in het vroege Paleolithicum.

“Dit suggereert dat een groot deel van de gereedschappen niet ontstaan is als voorwerpen met meerdere doeleinden, maar dat het voorwerp in een later stadium is gemodificeerd en dus gerecycled,” aldus de onderzoekers. Volgens het team is dit een belangrijke culturele vondst, omdat het nieuw inzicht kan bieden in de economische situatie uit de prehistorie.

“De beschikbaarheid van bruikbare voorwerpen zou zijn toegenomen door recycling, vooral als grondstoffen spaarzaam waren.” Ook betekent het dat mensen indertijd minder hoefden rond te reizen op zoek naar materiaal. “Ze zouden simpelweg de voorwerpen hebben overgenomen van een groep die voorheen op de locatie woonde.”

Bron: Phys.org

Meer lezen