Geen foto

Megalithische site in India toont prehistorische bewoning aan

Het Chatra district in India wordt al sinds de kopertijd bewoond.Na de ontdekking van een megalithische site van 3.300 jaar oud in de buitenwijken van het dorp Obra in het Chatra district beweren onderzoekers dat het gebied al bewoond wordt sinds het einde van de kopertijd (5.500-3.300 voor Christus).

De vondst werd gedaan tijdens werkzaamheden voor een dorpsweg, toen dorpelingen op een grote staande steen stuitten, beter bekend als een menhir. Tot nu toe werd gedacht dat de meeste sites uit de steentijd in de deelstaat Jharkhand uit de ijzertijd stammen.

Op de site in Chatra zijn ondertussen meerdere menhirs gevonden. Ook werden er voorwerpen gevonden, zoals een koperen ring en een koperen bel, die eveneens dateren uit 3.300 tot 1.200 voor Christus. Deze datering wordt echter in twijfel gebracht door de Archaeological Survey of India, die de oudheid van de site op de zevende eeuw na Christus zet.

Door de bouw van de weg zijn er meerdere menhirs vernield en sommige zijn door de dorpelingen weggehaald. Archeologen proberen de lokale bevolking nu te onderwijzen in het belang van deze prehistorische monumenten. Ook hopen ze dat ze opgravinglicenties verkrijgen om erachter te komen hoe oud de menhirs daadwerkelijk zijn. Bekijk voor meer informatie over India in de steentijd op de website Megaliths of India.

Bron: The Times of India

Meer lezen
Tijdvakken
Landen