Geen foto

Maya’s gebruikten vermoedelijk chocolade als saus

Chocolade werd vermoedelijk als saus gebruikt door de Maya's. Een team van archeologen heeft sporen van chocolade gevonden op een 2.500 jaar oude schaal, die ontdekt werd op het Yucatán schiereiland. Onderzoekers vermoeden dat de chocolade gediend heeft als saus of specerij voor bij een maaltijd.

De fragmenten van de platen werden in 2001 op de archeologische site Paso del Macho op Yucatán gevonden. Na analyse bleek dat er chemische substanties die in verband worden gebracht met chocolade op de fragmenten aanwezig waren. Nader onderzoek wees uit dat de “ratio van theobromine en cafeïne een sterke indicatie geeft van het gebruik van cacao”, aldus een verklaring van de onderzoekers van de Millsaps College in Mississippi.

“Dit is de eerste keer dat er chocolade is gevonden op een schaal die gebruikt werd voor het serveren van voedsel,” aldus archeoloog Tomas Gallareta. “Het is onwaarschijnlijk dat het op de schaal is vermaald, want dat werd vermoedelijk gedaan met slijpstenen.”

De theorie is dat deze chocolade werd gebruikt als saus of specerij bij het voedsel dat werd opgediend. Ook suggereren de onderzoekers dat hedendaagse Mexicaanse etenswaren, zoals de met chocolade gemaakte saus mole, hun oorsprong kennen in de Mayaanse cultuur.

Bron: Yahoo News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's