Geen foto

Mayanederzetting op Yucatán ontdekt

De stad Calakmul, tevens op Yucatán. Beeld door PhilippN via Wikimedia.Een team van Sloveneense archeologen heeft in de oostelijke jungle van Mexico ruïnes van een grote Mayastad ontdekt. De stad werd ontdekt op het schiereiland Yucatán en strekt zich uit over een gebied van 22 hectare. Volgens wetenschappers had de nederzetting waarschijnlijk zijn bloeiperiode tussen 600 en 900 na Christus. Het onderzoeksteam heeft de stad Chactun genoemd.

In het gebied zijn resten van tempels, woningen en paleizen ontdekt. De grootste tempel die is gevonden zou 23 meter hoog zijn. Ook zijn er velden gevonden waar het heilige balspel van de Maya’s werd gespeeld, aldus het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH). Karakteristiek voor de stad zijn de gevonden steenblokken met inscripties, de zogeheten stèles. Op één van de rijk versierde stèles is te lezen: ‘Heerser K’inich B’ahlam heeft de rode (of grote) steen in 751 opgesteld’.

Het is een van de grootste mayanederzettingen in de Central Lowlands vergeleken met andere Mayasteden in de regio, zoals Becan, Nadzcaan en El Palmar. De Mayastad Chichén Itzá op Yucatán staat al op de UNESCO lijst van het werelderfgoed. Bekijk ook deze video van de ontdekking.

Bronnen: Volkskrant - Herald Tribune

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's