Massagraf met 1700 Duitse soldaten gevonden in Polen

In het Poolse Torun zijn de lichamen van 1700 Duitse militairen gevonden in een massagraf. De soldaten werden daar vlakbij gevangen gehouden door Sovjet-soldaten, in concentratiekamp Szmalcowka. Identificatie van de lichamen is nu in gang gezet.

Militairen uit Szmalcowka

Het graf werd gevonden door bouwvakkers, waarna gedacht werd dat het ging om soldaten uit de Sovjet-Unie. door het grote aantal stoffelijke resten duurde de  analyse op de lichamen echter wat langer dan de geplande 5 dagen.. Hieruit bleek dat het ging om Duitse militairen, die na de oorlog in het kamp werden vast gehouden. Er zijn rond de 12.000 mensen gevangen gehouden in kamp Szmalcowka, waarvan er 1200 zijn omgekomen. Hun exacte doodsoorzaak is nog niet bekend.

Lebrechtsdorf

Naast militairen, werden er ook burgers vastgehouden in het concentratiekamp. Szmalcowka was een onderdeel van kamp Lebrechtsdorf, wat mede bekend staat als een strafkamp voor kinderen. Momenteel worden de lichamen uit het massagraf bij Szmalcowka geïdentificeerd, om ze uiteindelijk te begraven op een militaire begraafplaats. 

Bron:

NOS.nl Vondst

commons.wikimedia.org Szmalcowska

Meer lezen
Tijdvakken
Landen