Maria Tesselschade in  stedelijk museum Alkmaar

Maria Tesselschade in stedelijk museum Alkmaar

 Maria Tesselschade in  stedelijk museum AlkmaarDoor een archeologische vondst in de belangrijkste winkelstraat van Alkmaar komt het bijzondere verhaal van Maria Tesselschade tot leven. De vrouw die bekend staat als dichteres en graveerster, liet fraaie vondsten na in een beerput die in 2015 werden opgegraven.

Maria Tesselschade Roemers Visscher

Dat Maria Tesselschade in die straat had gewoond, was bekend. Toen archeologische onderzoek onder andere fragmenten van gegraveerd glas opleverde kon dit alleen maar van de graveerster zelf zijn. In totaal zijn er zestig glazen uit de 17e eeuw bij elkaar gepuzzeld.

Tentoonstelling

Het glaswerk is samen met een diamanten ring, een rijk bewerkt schoentje, haar briefwisseling met P.C. Hooft en nog veel meer persoonlijke spullen te zien in de tentoonstelling die Erfgoed Alkmaar samen met het Stedelijk Museum Alkmaar organiseert. Ze geven daarmee het publiek een tastbaar beeld van een bijzondere vrouw uit het begin van de 17e eeuw.

De tentoonstelling is te zien tot en met 29 oktober 2017

Bron: https://stedelijkmuseumalkmaar.nl/nu-te-zien/tijdelijke-tentoonstellingen/maria-tesselschade

Afbeelding: Vermeend portret van Maria Tesselschade naar Hendrick Goltzius mét boek. Prentmaker Johannes Körnlein onder supervisie van Cornelis Ploos van Amstel 1770, [GFDL of CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken