In Westervoort heeft een man tijdens het harken van zijn tuin munitie gevonden

In Westervoort heeft een man tijdens het harken van zijn tuin munitie gevonden

Politie Rivierenland Oost.

Man vindt kogels uit Tweede Wereldoorlog in tuin tijdens tuinieren

In het Gelderse Westervoort heeft een man tijdens het harken van zijn tuin munitie gevonden. Volgens de politie van Westervoort gaat het om kogels uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om vijf kleine kogels en twee grotere exemplaren met spitse punten. Ondanks dat de kogels er misschien klein uitzien, was de politie snel aanwezig vanwege ontploffingsgevaar.

Tekst: Thomas van Roijen

Operatie Quik Anger

In april 1945 speelde Westervoort een belangrijke rol tijdens de geallieerde Operatie Quick Anger. Het doel van het offensief was onder meerde bevrijding van Arnhem, dat aan de andere kant van de IJssel lag. Na de gefaalde Operatie Market Garden van een halfjaar eerder, was dit de plek waar de bevrijding van het nog bezette Nederland begon. Toen de Britse en Canadese troepen oprukten richting Westervoort, dat midden in de frontlinie lag, werd de plaats zonder enige vorm van tegenstand ingenomen.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


70.000 granaten

In korte tijd werd Westervoort omgevormd een groot legerkamp waar ongeveer 20.000 geallieerde soldaten en 3.000 voertuigen zich doorheen verplaatsten. Vanuit de Betuwe ontstond er dan ook een gigantische file richting Westervoort, die uiteindelijk 4 dagen zou duren. Bij Westervoort staken de Canadese en Britse troepen op 12 april met tanks en pantserwagens de rivier over richting Arnhem. De aanval werd ingeluid met honderden kanonnen die in 2 uur tijd 70.000 granaten afvuurden richting Arnhem en Velp.

Verder onderzoek

De politie heeft de kogels veiliggesteld en meegenomen. De Explosieve Opruimingsdienst zal de kogels later onderzoeken en uiteindelijk vernietigen. Voor die tijd weten we dus hopelijk meer over de munitie, bijvoorbeeld bij welk wapen de kogels hoorden.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen