Man met platte steen als tong ontdekt in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is een wel erg bijzondere lichaamsmodificatie gevonden. In Northamptonshire werd een man gevonden wiens tong geamputeerd was en vervangen door een platte steen. Zijn gezicht lag naar beneden, wat archeologen doet vermoeden dat hij als een bedreiging werd beschouwd. Ook kan het zijn dat de man zelf zijn tong amputeerde.

Was de man een bedreiging?

De steen lag in de mond geklemd van een man van rond de 30, die geleefd zal hebben rond de derde of vierde eeuw. Destijds zal er op deze locatie een aantal kleine boerengemeenschappen hebben geleefd, waarbij de man klaarblijkelijk niet geliefd was. Bij de opgraving bleek namelijk dat de man met zijn gezicht naar beneden is begraven. Dit werd destijds wel gedaan wanneer iemand binnen de gemeenschap vreemd of bedreigend gedrag had vertoond. De begraafwijze zou moeten voorkomen dat het lichaam weer opstond en mensen ging bedreigen.

Waarom had de man geen tong?

Waarom de man precies zijn tong had verloren, is door archeologen niet vast te stellen. Mogelijk kampte hij met geestelijke problemen en amputeerde hij het zelf, maar het kan ook een straf zijn geweest. Destijds werd amputatie vaak als oplossing gezien, wanneer iemand kwaadaardig over anderen sprak. In Germaanse wetboeken stond dit zelfs bevestigd. 

Bronnen:

The Guardian Vondst

wikipedia.org Northamptonshire

Meer lezen