Geen foto

Mammoetskelet opgegraven in Mexico

Mammuthus Colombi (bron - Wikimedia Commons)In Mexico is voor de eerste keer in de geschiedenis een nagenoeg volledig mammoetskelet aangetroffen. Een groep paleontologen van Mexico’s Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) vond de bijzondere verzameling overblijfselen ten zuiden van Mexico City.

De antieke mammoetbotten worden opgegraven bij de archeologische site Milpa Alta. Volgens de onderzoekers gaat het om een Mammuthus colombi (‘Colombiaanse mammoet’), die zo’n tien ton woog, ongeveer drie meter lang was en waarschijnlijk een leeftijd van dertig jaar had bereikt. De mammoet zou ongeveer 10.000 jaar geleden hebben geleefd.

De paleontologen hadden niet verwacht een dergelijk bijzondere ontdekking te doen bij Milpa Alta, omdat het gebied ongeveer twee kilometer boven zeeniveau ligt. Naar aanleiding van de vondst gaan ze er vanuit dat de mammoet zijn vertrouwde leefomgeving had verlaten om, wellicht samen met een aantal soortgenoten, op zoek te gaan naar voedsel.

Dat de restanten zo goed bewaard zijn gebleven heeft te maken met de laag as waaronder het skelet werd aangetroffen. Volgens de onderzoekers geeft die as eveneens een aanwijzing voor de mogelijke doodsoorzaak van het kolossale beest: “We vermoeden dat de mammoet is gestikt na een uitbarsting van de nabijgelegen San Miguel-vulkaan”.

Zodra de volledige mammoetoverblijfselen zijn opgegraven zal verder onderzoek worden verricht, waarna het skelet mogelijk beschikbaar wordt gesteld voor tentoonstelling aan een groter publiek.

Bron: The Telegraph

Meer lezen
Tijdvakken
Landen