magneetvissen

Een magneet

rgouveia, via Pixabay

Magneetvissen, mag dat wel?

Vorige week publiceerde de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed een kort bericht over magneetvissen. Magneetvissen is namelijk niet zomaar toegestaan in Nederland. Maar wat heeft dit met archeologie te maken?

Magneetvissen

Wat is magneetvissen? Het is in ieder geval niet een speciale manier om vissen aan de haak te slaan. Met magneetvissen wordt het vissen van metalen voorwerpen in het water (deze voorwerpen moeten dus wel deels magnetisch zijn) bedoelt. Er liggen talloze verschillende metalen voorwerpen in het water, van oude fietsen tot historische munten. Dergelijke oude munten mogen echter niet zomaar opgevist worden.

Niet toegestaan

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed geeft aan dat magneetvissen niet gelegaliseerd is. Een van de uitzonderingen op het opgravingsverbod in de Erfgoedwet zijn de detectoramateurs. Onder strenge voorwaarden mogen detectoramateurs met een metaaldetector aan de slag. Dit geldt echter alleen op land, en niet voor in het water. Het is verboden om archeologische vondsten in het water te verplaatsen of mee te nemen. Met een magneet dergelijke voorwerpen uit het water halen is dus niet toegestaan. Het doel hiervan is om het maritieme archeologische erfgoed beter te beschermen. Wat wel is toegestaan, bijvoorbeeld tijdens het duiken, is om een vondst te bestuderen en te fotograferen. 

Archeologische vondsten

Een archeologische vondst met een magneet uit het water vissen in dus een overtreding van de Erfgoedwet. Hoe voorkom je dit? De inspectie raad aan sommige locaties te vermijden, zoals kasteelgrachten of de kanalen van historische binnensteden. Wie wel op dergelijke locaties gaat magneetvissen loopt het risico de Erfgoedwet te overtreden en een boete te krijgen.

Meer weten over de regels rondom opgraven en toevallige vondsten? We interviewden Jos Bazelmans, hoofd archeologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed daarover. Lees verder

Bronnen:

Afbeelding: 

Meer lezen