Himeji Kasteel Japan

Magische spiegels werden gebruikt tijdens rituelen in Japan

Himeji Kasteel JapanUit recentel onderzoek blijkt dat in de Japanse oudheid spiegels werden gebruikt tijdens rituelen. Japanse keizers gebruikten een magische spiegel om tovenaars en magische beesten op te roepen.

Magische bronzen spiegels

Het Nationale Museum in Kyoto heeft recentelijk krassen ontdekt op de achterkant van een type bronzen spiegel die waarschijnlijk van koningin Himiko was. Deze krassen werden bewust aangebracht en stellen magische figuren voor. Wanneer zonlicht op de spiegel komt vormt de weerkaatsing op de muur een figuur door deze krassen.

Spiegels belangrijke rol zonaanbidding

Ryu Murakami, hoofd van de museumcurators, zegt dat de ontdekking kan bijdragen aan theorieën over de manier waarop spiegels tijdens rituelen werden gebruikt. Hij denkt zelf dat de 'magische spiegel' gebruikt werd tijdens rituelen om de zon te aanbidden.

De spiegels die onderzocht zijn hebben een diameter van 21 en 24 centimeter en zijn gevonden in de Higashinomiya tombe in Inuyama. Deze zogeheten Sankakubuchi Shinjukyo spiegels zijn rond de derde eeuw gemaakt en zijn herkenbaar aan een driehoekige rand. Op de achterkant staan graveringe van tovernaars en ander magische wezens. De patronen op de achterkant zijn te klein om met het blote oog te zien.

De reden dat deze bronzen spiegels geassocieerd worden met koningin Himiko is omdat op een aantal spiegels het jaar 239 gegraveerd staat, het jaar waarin, volgens de Chinese geschiedschrijving, de Chinese keizer een afgezant van de koningin 100 bronzen spiegels schonk.

Eerste magische spiegels in Japan

De ontdekking van de functie van de Sankaubuchi Shinjukyo spiegels is uniek in Japan: voor het eerst zijn deze kenmerken van antieke spiegels in Japan ontdekt. Het was al bekend dat spiegels in andere culturen een soortgelijke functie hadden. Sommige antieke Chinese spiegels hadden een magische functie. Bovendien gebruikten Christenen die tijdens de Edo-periode (1603-1867) in Japan vervolgd werden spiegels met afbeeldingen erin om te bidden.

Nieuwe inzichten spiegels

Nieuwe technologieën bieden meer inzicht in de functie van de spiegels. Murakami moet nog onderzoeken of meer Sankakubuchi Shinjukyo spiegels een dergelijke functie hadden. De ontdekking heeft in ieder geval een hoop nieuwe onderzoeken op gang gebracht. Zo zijn veel spiegels naast elkaar opgesteld aangetroffen. Het zou mogelijk zijn dat deze spiegels bij elkaar een groot beeld projecteerden.

Bron: asahi.com

Meer lezen

Tijdvakken

Landen