Luit van der Tuuk wint de archeologische W.A. van Es-prijs.

Luit van der Tuuk wint de W.A. van Es-prijs

Luit van der Tuuk wint de archeologische W.A. van Es-prijs.Omniboek-auteur Luit van der Tuuk wint de W.A. van Es-prijs met zijn boek De eerste Gouden Eeuw, handel en scheepvaart in de vroege middeleeuwen. Van der Tuuk ontving de prijs op 15 november op het nationale archeologiecongres in Groningen, de Reuvensdagen, uit handen van juryvoorzitter Ton Derks, universitair docent van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

De W.A. van Es-prijs is een prijs voor een publicatie die van bijzondere betekenis is voor de Nederlandse archeologie en is ingesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze wordt bij roulatie toegekend aan een proefschrift, een masterscriptie of een andere opmerkelijke publicatie. Dit jaar gaat de prijs naar een studie uit de derde categorie, die ook populairwetenschappelijke publicaties omvat.

De eerste Gouden Eeuw, handel en scheepvaart in de vroege middeleeuwen

In de negende eeuw werd er al volop overzees handel gedreven door de inwoners van onze streken. In dit populair wetenschappelijke boek vertelt Van der Tuuk dat de basis hiervoor al tijdens de middeleeuwen werd gelegd.

Pas in de dertiende eeuw ontstond de Hanze, een succesvol samenwerkingsverband van diverse handelsplaatsen. Uit deze periode is een groot aantal scheepswrakken teruggevonden, die ons informatie verschaffen over de scheepsbouw uit die tijd. Uit de vroege middeleeuwen is dergelijk materiaal nauwelijks voor handen. Aan de hand van bronnen en bodemvondsten schetst Van der Tuuk een beeld van de Nederlandse scheepvaart in de vroege middeleeuwen, waarin volgens hem de basis werd gelegd voor de latere 'echte' Gouden Eeuw.

U kunt het boek bestellen via Uitgeverij Kok.

Over de auteur

Luit van der Tuuk (1954) is gespecialiseerd in de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van Noordwest Europa. De conservator van Museum Dorestad publiceerde eerder titels als Noormannen in het rivierenland : de handelsplaatsen Dorestad en Tiel in vuur en vlam en Koningen en krijgsheren : de Franken in de Lage Landen. Twee weken geleden verscheen zijn nieuwste boek over De Friezen: de vroegste geschiedenis van het Nederlands kustgebied, opnieuw een werk op het snijvlak van de vaderlandse historie en de archeologie.

Meer lezen